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Dear Dr. Lambert:

This is in response to your April 15th letter regarding the authority of an Article 28
facility to release medical records of a decedent to a legally authorized estate executor.  The
medical record in issue relates to an abortion procedure.  The estate executor was the deceased
patient’s spouse.  You also noted that the patient had clearly expressed her intent that the
information about the procedure not be disclosed to her husband.  This intent was documented in
the record. You requested an opinion regarding the application of Public Health Law (“PHL”) §§
17 and 18 and regarding the effect of the federal Health Insurance Portability and Accountability
Act (“HIPAA”) on state law.  Your specific questions and the Department’s responses follow.

Issue I

Can an Article 28 facility that performed an abortion on a decedent/patient release
a copy of the medical record for the decedent/patient to the legally authorized executor of the
estate upon being provided with a HIPAA compliant authorization signed by the executor of the
estate?

Issue II

Can an Article 28 facility that performed an abortion on a decedent/patient release
a copy of the medical record for the decedent/patient to the legally authorized executor of the
estate upon being provided with a HIPAA compliant authorization signed by the executor of the
estate in a circumstance where the patient’s previously expressed intent as documented in the
medical record was that information with respect to the abortion (medical record) not be
provided to the husband?  (Please be reminded that the husband is now the legally appointed
executor of the estate.)

Response
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PHL  § 17 addresses the release of medical records with a written request to “any
other designated physician or hospital.”  This is not the situation you present in either question
since the intended recipient of the record would be the estate executor.  Therefore, PHL § 17 is
not, on its face, relevant to either question and does not provide any authority for releasing
medical records of a deceased to an estate executor.

PHL  § 18 permits “qualified persons” to access certain records which are defined
in the law as “patient information.” “Qualified person” in PHL § 18(1)(g) includes the subject, a
guardian, etc. and “an attorney representing or acting on behalf of the subject or the subject’s
estate.”  Consequently, if an attorney acting on behalf of the estate is conferred a derivative right
to access “patient information,” then we believe that the estate executor, having a certificate of
appointment from a court, and who has retained the attorney may assert at least the same right to
access such information.

However, PHL § 18(3)(d) permits a provider to deny access to records to a
qualified person if it “can reasonably be expected to cause substantial and identifiable harm to
the subject or others which would outweigh the qualified person’s right of access....”  In making
the decision to disclose information, a number of factors may be considered by the provider,
including but not limited to “the extent to which the knowledge of the information may be
harmful to the health or safety of the subject or others” and “the extent to which the information
contains sensitive materials disclosed to the practitioner...by the subject which would be
injurious to the subject’s relationship with other persons, except when the subject is requesting
information concerning himself or herself....”  

Because she is dead, it is hard to conclude that disclosure of this subject’s medical
record could reasonably be expected to cause harm to the subject.  Depending on the
circumstances, one might reasonably conclude that such disclosure could reasonably be expected
to cause substantial and identifiable harm to others or that knowledge of the record may be
harmful to the health or safety of others, perhaps family members.  However, this Department
does not have sufficient knowledge of the circumstances to express any opinion on these issues.

One might reasonably conclude that the record of this subject’s abortion is
sensitive material disclosed in confidence.  It is less clear whether the disclosure of that record to
the executor of the subject’s estate, who was the subject’s husband, would be “injurious to the
subject’s relationships with other persons.”  If, as a matter of law after a subject’s death, she can
no longer have relationships with other persons which might be injured, then, of course,
disclosure could not be so injurious.  But if a decedent can, as a matter of law, have such
relationships, then, depending on the circumstances, one might reasonably conclude that such
disclosure would be so injurious.  This Department expresses no opinion on this question of law
which must ultimately be answered by the courts.  Furthermore, we lack knowledge of the
circumstances sufficient to opine whether, if a decedent can as a matter of law have relationships
with others which might be injured, this decedent has such a relationship which would be injured
by disclosure of the record of her abortion. 
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You also requested comment on whether or not HIPAA regulations impact on
applicable law.  Federal privacy regulations at 45 C.F.R. § 164.524 require HIPAA covered
entities to grant access to protected health information, with a few limited exceptions, to the
subject of the information or to a legal representative.  

Use of a HIPAA compliant authorization permits a covered entity to disclose
information to a named person for a listed purpose and for a designated time period, but does not
mandate that such disclosures must occur, unless otherwise required by governing law.  I am
enclosing for your information a preemption chart developed by this office.  This chart is also
available on our website, www.health.state.ny.us.  The last two rows under the heading
“Exceptions to the general rule (when access can be denied),” in the “PHL § 18 ” chart, address
the issue which you raise.  New York State PHL § 18 prevails over HIPAA and permits the
provider to withhold information when disclosure would cause substantial harm to another
person.

In closing, although PHL §§ 17 and 18 do not mandate disclosure in the situations
you describe, other statutes, regulations or processes may require it, for example, via judicial
process in a proceeding.  

Very truly yours,

Donald P. Berens, Jr.
General Counsel 

Enclosure


