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STATE OF NEW YORK
DEPARTMENT OF HEALTH

The Goverror Nelson A, Reckefeller Empire $tate Plaza Albany, New ork 13237

Corning Tower

Karen Schimke
Bzr:;;:i:s'r’sff:'umc. MD. MFm Executive Deputy Commiss:oner

February 5, 1996

Dear

I am responding to your August 10, 1355 letter .
regarding the Health Care Practitioner Referrsls Act. Yecu asked
the guestions which are set forth and answerecd below.

yesticn 1

Are the MRI sexrvices of a radicleogist furnished
pursvant to a referral from 2 spouse-orthopedist prohibited ky
Public Health Law (PEL] §23B-a(l) {(a) under either of the
fellowing circumstances? ‘

(a) The ortheopedist refers his patient for an MRI scan
te a radiologist with whom he has no financial or
familial relationship. The patient chooses to go to
the radiologist-spouse absent any advice or direction
from the orthopedist but as a matter of convenience or
preference.

(k) The orthopedist advises the patient that his
spouse is a radiolegist whe performs MRI services in
the area, and furnishes the name and telephone number
of his spouse for the patient to make his/her own
choice. The patient goes to the spouse.

Answer

In both instances, the services are performed pursuant
to 2 prohibited referral. e

Discussion

PHL §238-a(1) (a) prohibits an orthopedist from making a
referral for MRI services to a provider with whom the orthopedist
er an immediate family fmember has a financial relationship.

Under your facts, the radiologist-spouse is the orthopedist’s
immediate family member with a financial interest in an MRY
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service. Therefore, the orthopedist may .not refer to the
radiologist for MRI services. You ralse cthe issue cﬁ whag
constitures a referral by the orthopedist to the radiclogist.

PHL §238-a{6) defines a referral for MRI services as
"the recuest by a practitioner for such servicgs." The
practitioner's reguest alone suffices to constitute a referral.
So, for example, a physician who writes an order for MRI services
is making a “request” for such services and has made a referral
fer those services whether or not a provider is named. Under the
facts presented, the orthopedist makes a referral for MRI
services by writing a reguest for those services.

The provider to whom the referral is madé is the
provider who in fact furnishes the services, regardless of
whether the reguesting practitioner has named or otherwise given
direction as to whe the provider should be. If the referred
services are in fact furnished by a provider with whom the
ordering practitioner has a financial relationship, then,
independent of either party's intent, the referral was made to
that provider. This interpreration is based on the legislative
intent to impose strict liability on the ordering practitioner
and the furnishing provider.

Under both your fact patterns the referral, or request
for services, is made by the orthopedist. Since in both cases
the referred services are furnished by the orthopedist's spouse
who owns the MRI facility, the referrzl is made to the spouse and
is prohibited. The intent of the ordering practitioner, the
orthopedist, as with any strict liability statute, is not
determinative.

Question 2

(a) Is the radiologist-spouse precluded from
presenting a bill or claim to a third-party payor for MRI
services ordered by the orthopedist regardless of whether the
patient is directed by the orthopedist to the radiologist-spouse?

. {(b} Can a patient voluntarily choose a certain
provider even thougn there is a financial relationship between
the referring physician and that provider? '

Answer y —
fa) Yes.
(b}  The statute does not prohibit a patient from

asking a provider to furnish services pursuant to a prohibited
referral.
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Discussicen

PHL §238-a(1) (b) prohibits a provider and a referring
practitioner from presenting any demand for payment to a third-
party payor for MRI services which are furn%shed pursuant to a
prohibited referral. Whether the referral is prohibited must be
determined in the first instance., As explained abgve, ;he intent
' of the ordering provider as expressed in his/hgr d§rectaon of the
patient to a particular provider is not dete;mlnatlve. If the
requested services are furnished by a financislly related
provider, the referral is prohibited and any demands for payment
are not permissible.

PHL §238-a contains prohibitions which the referring
practitioner and provider of services must follow. The statucte
imposes no duty, obligation or limitation directly on the
patient. Nevertheless, we._recognize that the patient's choice of
provider may be affected by the refusal of the practitioner and
provider to regquest or furnish services for which they will not
be paid, and by the patient's own awareness that a prohibited
referral will go uncompensated. The reason for the statute is to
ensure that referrals are made based on medical necessirty,
quality of service and the patient's best interest, and not on
the financial investment of the referring practitioner or an
immediate family member. The statute reflects the legiglarive
determinztion that the patient's interest is best served by the
prohikitvien.

uesty 3

With regard to the HMO/Manage& Care éxception set forch
at PHL §238-a(2) (¢}, please clarify what ig meant by a prepaid
health services plan authorized by law.

Answer

A pre-paid health services plan authorized by law
includes a special purpose health maintenance organizacion issuesd
a special purpose certificate of authority under PHL §4403-a.
There may be other such plans in the future.

Sincerely, )
o ) /.« -— - -
- N A — -

Henry M. Greenberg
General Counsel
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