HEADNOTE: A medical professional service corporation of _
orthopedists, which leases MRI eguipment, employs a radxologlgt
to read HRIs, and contracts with an employment agency to provide
an MRI technician, does not meet . the in-office ancillary
exception [Public Health Law section 238-a{2) (bl] to the
self-referral ban because the technician must be an employee of
the group practice. (3/3/95)

March 3, 1985

Mr. Gregory J. Naclerio, Esq.

Ruskin, Mogscou, BEvans & Faltischek, P.C.
170 01d Country Road

Mineola, New York 11501-4366

Dear Mr. Naclerio:

I am responding to your letter dated February 22, 1885.
You inguire as to whether the statutory exception to the self-
referral ban for in-office ancillary services, [Public Health Law
(PEL) §238B-a{2}(b)], is met by certain arrangements entered into
by a medical professional corporation referring for MRI sexrvices.
Under the circumstances you describe, the statutcry exception is
not met. Therefore, the P.C. is subject to the PHL §238-al(l) (a)
self~referral prohibition. '

The Facte:

Orthopedic P.C. is a professional corporation
consisting of two orthopedists practicing out of two offices.
Although referrals for MRI sexrvices have thus far been made to
providers in which the P.C. has no financial interest, Orthopedic
is now contemplating arrangements which will create a financial
interest in the MRI provider to which it wishes to refer.
Specifically, Orthopedic will enter into a contract pursuant to
which space, MRI equipment and office personnel will be leased
from another P.C. consisting of radiologists. Orthopedic will
have exclusive use of the rental for forty hours per month at a
fixed awount. The landlord P.C. will lease the facility to other
entities when it ig not used by Orthopedic or will itself operate
the MRI facility during such times. The facility is located
midway between Orthopedic's two offices. Implicit in your facts
is that the leased facility will be the only location to which
Orthopedic refers for MRI services.

In addition to the lease of space, eguipment and office
pergonmel, Orthopedic will enter intoc an employment contract with
a licensed radiologist who is a member of the landlord P.C.,
pursuant to which the radiologist, working part-time, will
1ntgrpre§ and‘report on the referred MRI services. The
radlologlst will be paid a flat fee per interpretation/report and
the patient will be billed directly by Orthopedic.
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A third and final arrangement will be between
Orthopedic and an employment agency for the provision of a
trained MRI technician on an as-needed basis for a fixed hourly
rate. You refer to this arrangement as Orthopedic’'s "lease" of
the technician, and state that the technician provided is also an
employee of the landlord P.C.

Discussion:

PHL §238-a(1) (a) prchibits a practitioner from making a
referral for MRI pervices to a provider in which the practitioner
is financially interested. The landlord P.C., its member
radioclogist employed by Orthopedic, the technician hired through
the employment agency, and the employment agency, are all
providers of MRI gervices. See PHL §238(6). The lease between
Orthopedic and the landlord P.C., the employment contract between
the radiologist member of the landlord P.C. and Orthopedic, and
the contract between the employment agency and Orthopedic for use
of the technician, create compensation arrangements [gee PHL §§
238(3), 238-a(5)], sufficient to invoke the self-referral ban.
Therefore, absent a statutory exception, Orthopedic may not refer
to the landlord P.C., the employee radiologist, or the technician
supplied by the employment agency. PHL §238-a(2)(b) is a
statutory exception applicable in the case of in-office ancillaxy
sexrvices. For Orthopedic to meet this exception, it must satisfy
four criteria. . :

First, Orthopedic mugt be a group practice as that term
is defined at PHL $238(5). The facts presented are insufficient
to reach any conclusion on this issue. This discussion proceeds
on the assumption that Orthopedic is such a practice in order to
reach the issue of whether the contractual arrangements you
describe meet the in-ocffice ancillaxy exception.

Second, the MRI services must be provided "in another
building which is used by the group practice for the centralized
provision of such iteme or services of the group." See PHL §238-
a(2)(b)(i). This e¢riterion is met because the MRI services are
offered at a location which ie different from where the group
practices, and which is the scle location for MRI services.

Third, the services must be billed by the group
practice or an entity wholly owned by that practice. See PEHL
§238-a((2) (b) (1i). This criterion is met because the
radiologist, technician and landlord will be paid by Orthopedic,
which will bill for all components of the services.

Fourth, the services must be provided either personally
by a member of the group practice, or by individuals employed by
the group practice and supervised by a member of that practice.
See PHL §238-~a(2) (b) (i}. Both the radiologist and the technician
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‘ must be employees of the group practice and supervised by one of
its members. The reasons for this dual requi;ement are to ensure
oversight by a practitioner of those who furnish the services,
and to fix responsibility and liability on the group practice.

The radioclogist is an employee of Orthopedic. Further,
it is permissible for the orthopedist to supervise the
radiologist in order to satisfy the statute. Such supervision
could be minimal since the radiologist is a practitioner sc that
the requirements for adequate gupervision are met.

The technician, however, is not azn emplovee of
Orthopedic. The usual and customary arrangement with employment
agencies which provide technical persomnel, is that the agency is
the employer and is responsible for the acts and omissions of its
employees. Such responsibility arises from the employer/employee
relationghip. Liability and responsibility are with the
employment agency, and not with the group practice. This is
contrary to the statute which fixes responsibility and liability
for ancillary services on the practice by requiring that the
technician be Orthopedic's employee. Although it is unclear
exactly what is meant by "leasing" the technician, any
arrangement which falls short of an employer/employee
relationship weuld be unacceptable. The statutory language
reflects the legislative choice of such a relationship as the
means of accomplishing the desired result that the practice is

. regponsible and liable for ancillary services. BAnything less
signifies that the services are not ancillary. Therefore,
because the technician is not an employee of Orthopedic, the
arrangements you describe do not satisfy the in-office ancillary
exception. Orthopedic is fully subject to the self-referral

pronibition.’

Sincerely,

Harriet Katz

Acting General Counsel
HX:;HBO:kls
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