HEADNOTE: Members of & group practice which includes ] ‘
radiologists wmay make intra-group referrals for x-ray and imaging
services to the member radiologists without violating the state
self-referral ban because such referrals fall into the exception
for practitioners' services at Public Health Law section
238-a(2){a). (3/3/95} '

March 3, 18985

Robert D. Stone, Esg.
198 Westchester Drive South
Delmary, New York 12034

Deay Mr. Stone:

This letter responds to your inquiry dated January 19,
1995. You ask whether physicians practicing in different
specialties, including radiclogy, who have formed a group
practice which meets -the Public Health Law (PHL) E238({8)
definition, can make intra-group referrals for x-ray or imaging
services without violating the self-referral prohibition of PHL
§238-a (1) (a). Under the circumstances pregented, the intra-group
"referrals fall within the PHL §238-a (2) {a) exception for
practitioners' services, and are permissible, with the cautionary
note that this conclusion is limited to the particular facts
described. -

Discussion:

The Facts:

East Hudson Radioclogists, P.C. is a professional
corporation of radiologists. The group proposes to expand and
become a multi-specialty group with a new name, East Hudson
Community Care Physicians, P.C., practicing at numerous sites.

East Hudson leages and operates x-ray and imaging
equipment a2t four locations. The equipment at Samaritan and
Leonard Hospitals is owned by a company in which East Hudson
Radiologigts or ite shareholders have a financial interest.

The practice plan for the new group states, "physicians
who are shareholders or employees of East Hudson Radiologists
P.C. presently render medical imaging services, using x-ray,
computed tomography, magnetic resonance imaging and ultrasound"
at the four locations. It is unclear if the physicians provide
the services personally, or supervise those who do.

The plan also gtates that, as to the multi-gpecialty
group, "substantially all of the services of the members of the
group practice will be provided through the group and will be
billed in the name of the group and amounts so received will be
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. treated as receipts of the group. Overhead expenses and x}ncome
of the group practice will be distributed in accordance with an
agreement previously determined by the group”.

‘ The plan further states that physician members of the
multi-specialty practice will make referrals for the services of
other physicians in the group which will be p?OVlded personally
by the physician or under his or her supervision. Mgmbers’of the
group will also make referrals to other members for_ln—offzce
ancillary services, including x-ray or imaging services, to be
provided personally by or under the supervision of the group
member to whom the referral is made.

: Finally, it is anticipated that a member physician who
provides servicesg unrelated to X-ray or imaging will provide his
or her services at each of the four x-ray and imaging locations.
However, at one location, Child's Hospital, the x-ray and imaging
equipment will be in the main hospital building while the non-
radiologist physicians will practice in the Child's Hospital
Professional Office Building, which is part of the hospital
complex and has an entrance approximately twenty-five feet from
an entrance to the main hospital building.

Legal Analysis:

PHL §238-a(l) (a) prohibits a practitioner from making a

.- referral for x-ray or imaging services to a provider of such
services where the practitioner has a financial interest in the
provider. This prohibition does not apply to referrals for
"practitionexrs' services", defined at PHL §238-a(2){a}) as
"services provided personally by, or under the supervision cf,
another practitioner in the same group practice ag the referring
practitioner®. Group practice is defined at PHL §238(5). Based
on the facts presented, the multi-specialty group practice meets
the statutory definition of a group practice. BAbsent this
conclusion, the intra-group referrals about which you inquire
would not be permissible.

A member of the group practice making a referral for
x-ray or imaging services hag the option of making the referral
to a member radiclogist. This is because a radiologist will have
to read the film in any event, and since there is a radiologist
in the group practice the referral for x-ray or imaging services
could be made to the group member at the outset. If the referral
is made to the member radiologist and he or she performs the
referred services personally or personally supervises a
technician, then the referral satisfies the exception set forth
at PHL §238-3(2) (a) because it is for intra-group practitiocners'
services. If the radiologist does not perscnally perform the
referred services but uses a technician, the degree of personal
supervision provided by the radiologist must, at a minimum, meet
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the reguirements of 10 NYCRR §85.4.

PUL §238-a(2) (b) provides another excepticn to the
self-referral ban. With regard to a group practice, this
exception applies when a referral is made by one group member fox
ancillary x-ray or imaging services to be provided personally by
another group member or by a supervised enployee, in a bui%d;ng
which is either used by the group for its centralized provision
of x-ray and imaging services, or used by a practitioner for the
provision of services unrelated to x-ray and imaging. If the
answer to your present inguiry depended upon the in-office
ancillary services exception, then use of the equipment at
Child's Hospital would not be permissible because the egquipment
15 in a building which is neither the centralized locus for the
provision of the group's x-ray and imaging services, nor where a
practitioner provides non x-ray and imaging services. The main
building of Child's Hospital and the Professional Building are
clearly two separate buildings. However, the in-office ancillary
exception need not be relied upon because the multi-specialty
group practice includes radiologists. Because of this fact, the
referral for x-ray or imaging services is a referral to the
member radiologist for that practitioner's sexrvices, and so falls
within the PHL §238-a(2)(a} exception to the self-referral ban.

It is immaterial foxr purposes of the self-referral ban
whether the group hag a financial interest in the company from
which it leases the x-ray and imaging equipment. The group is
not making a referral to the company. The only referrals at
issue are intra-group.

The facts which are crucial to this opinion are that
radiologists are members of the multi-specialty practice, that
the practice is in fact a group practice under the statutory
criteria, and that adequate personal supervision is provided by
the member radiologist if that xadiologist does not himself or
herself provide the referred x-ray or imaging services., The
absence of any one of those three crucial facts results in the
failure to meet the requirements of the PEL §238-a (2} (a)
exception to the self-referral prohibition.

You have asked whether the department objects to East
Hudgon filing a proposed certificate of amendment to its
certificate of incorporation changing its name and corporate
puxpese. Department approval is not necessary for such an
amendment. While we have no objection to the amendment, Business
Corporation Law (BCL) §805(6) requires a statement of the manner
in which the amendment wasg authorized, and such a statement is
not included in your proposed amendment.

You have also inquired as to whether the intra-group
referrals are permissible under the federal self-referral ban,
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. Stark II, codified at 42 USC §1395nn. I suggest you contact the

appropriate federal agency for an answer to your inguiry because
Stark II and the state self-referral prohibition are not
identical. For example, the definition of group practice is
different under Stark II [see 42 USC §1395nn(h) (4)], and it is

unclear whether the multi-specialty group practice will meet the
federal requirements.

Sincerely}

Harriet B. Qliver
Attorney

HBO:kls
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