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QUESTION

May one associate of a law firm hold office as a town justice in
a town within a county where another associate of the same firm is
an assistant district attorney as long as the latter person never
appears in said town?

OPINION

In N.Y¥. State 118(19692) it was held that it would be impropexr
for a village police judge to sit in judgment on criminal matters
in a jurisdiction where his partner is an assistant district attor-
ney, stating:

"The district attorney's office is comparable to a legal
partnership. Such a partnership, through the particular
assistant district attorney, is (indirectly) associated
with the judge of the village court. The district attorney
and his assistants are therefore ethically prohibited from
prosecuting any criminal case before this village court...."

The decision would be the same if the assistant district attorney
and the judge were not partners, but merely office associates or
employees of the same firm. ABA A-284. As stated in ABA 104 (1934):

"A and B, however, are not co-partners....but the public,
knowing of their intimate relation as office associates, may
infer that there is some influence operating in their

establishment........Lawyers should not conduct themselves
in such a way as to impair the confidence which the
community have in the administration of justice."

If the justice of the peace and the assistant district attorney
were office associates, the justice of the peace would be disqualified
from presiding in any case in which the district attorney or any
of his assistants appeared. Judicial Canon 4, 13, 26; Canon 9.
Accordingly, it would not be proper in a town which is within a
county where his office associate is district attorney, for a
lawyer to accept the position of justice of the peace.

Opinion #215 - 11/22/71 {49-71) Topic: Attoxney circularizing
other attorneys.

Digest: Within proper limits an
attorney may send a
dignified letter to
other attorneys stating
that he specializes
in a particular branch
of law and is available
to act as a consultant.

Code*; DR 2~105(A) (3)
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QUESTION

Would it be proper for a lawyer to mail to other lawyers,
whose clients may be involved in collective bargaining negotiations,
a dignified personal letter stating that he is an attorney specializ-
ing in labor relations law and announcing that his services are
available "of counsel” to render advice in the field of collective

bargaining?
OPINION
DR 2-105(Aa) (3) provides:

"& lawyer available to act as a consultant to or as an
associate of other lawyers in a particular branch of law
or legal service may distribute to other lawyers and pub-
lish in legal journals a dignified announcement of such
availability, but the announcement shall not contain a
representation of special competence or experience. The
anncuncement shall not be distributed to lawyers more fre-
duently than once in a calendar year, but it may be
published periodically in legal journals".

Accordingly, the suggested letter may be used within the proper
limits as specified in the disciplinary rule. Cf. N.Y. State 195

{1971).

Opinion #216 - 12/20/71 (50-71) Topic: Newspaper Advertisements
-— Seeking Funds for Clients

Digest: An attorney may not ad-
vertise his name for
money to be invested by
clients.

Code*: DR 2-101(B);
Canon 1, 9

QUESTION

May an attorney place an advertisement in a
newspaper for venture capital for clients requesting that
inquiries be directed to the attorney identifying the attor-
ney individually or as an attorney?

OPINION

An attorney may not advertise his name for money
to be invested by his clients., N.Y. City 414 (1937). Any
business thus secured would necessarily inure tc the lawyer's
benefit, There is no reascon why the lawyer should do the
advertising. It is not a lawyer's function to promote a
client's business.




