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Opinion #224 - 1/26/72 (42-71) Topic: Deduction of Legal Fees
From Bail of Money

Overruled, in part, by 567 Digest: Whether an attorney may
deduct his fees from bail
money is a question of
law

Code*: DR 9~-102 (B)

QUESTIONS

1. When a client has deposited bail money in court, and the clerk
of the court has returned the money to the attorney, may the attorney,
in the absence of agreement with the client deduct his fees before
remitting the bail money to the client?

2. If bail money is deposited for the client by a third party and re-
turned to the attorney, may the attorney deduct his fees before remit-
ting the bail money to the third party?

OPINION

1. The remedies of an attorney in respect to the method of payment
of legal fees are a matter of law. ABA 63 (1932); N.Y. City 291 (1933).
Whether or not an attorney may deduct the amount of his fee from bail
money deposited by his client and if he may, the extent of such right
are questions of law upon which the Committee does not pass. If the
attorney has no such right, he should after placing the money in his
special account, promptly remit the bail money to his client. DR 9-
102 (B)(4). If the attorney has such a right but there is a disgpute
with the client with respect thereto or as to the amount of the fee,
the lawyer should promptly advise the c¢lient thereof and take prompt
steps to secure a judicial determination of the dispute. DR 9-102(B).

2. Money advanced by a third party does not belong to the client
and the client has no right to it. The attorney can have no greater
right than the client, and it would be improper to deduct any fees
from this money. Accordingly, in the absence of an agreement with
the third party, the lawyer may not retain any portion of the third
party's bail money.

Opinion #225 ~ 1/26/72 (58~71) Toplic: Fees

Digest: Attorney for judgment
creditor may charge
judgment debtor reason-
able fee for preparation
of satisfaction of
judgment.

Code*: EC 5-19
QUESTION

May the attorney for a judgment creditor charge the judgment
debtoxr for the preparation of a satigsfaction of judgment?




