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QUESTIONS

(1) May a lawyer form a "professional relationship” with an
accountant, who 1s not a lawyer, for the purpose of providing clients
with tax-related legal and accounting services?

(2} May a lawyer share legal fees with an accountant?

(3) May a lawyer state that he or she is a lawyer on stationery
shared with an accountant who is not a lawyer?

OPINION

A lawyer, who is not an accountant, asks whether he may form a
"professional relationship” with an accountant, who is not a lawyer,
for the purposes of preparing tax returns and giving tax-related
"orofessional advice" to clients. The lawyer also asks whether he
may share legal fees with the accountant. Finally, the lawyer asks
whether he may share professional stationery, indicating that he is
a lawyer, with the accountant.

For the purpose of this opinion, the Committee assumes that the
term "professional relationship"” means any form of professional or
business association in which both the lawyer and the accountant
will have a proprietary interest. Further, the Committee limits its
opinion to a professional or business association formed for the
purpose of providing clients with tax-related legal and accounting

services.

For the protection of the public, it is important that legal
services be performed for clients only by duly licensed lawyers
who have been found to possess the requisite legal training and
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moral character and who are governed by the high ethical standards
of the legal profession. EC 3-1 to 3-5. This is the policy
underlying the command of Canon 3: "A lawyer should assist in
preventing the unauthorized practice of law." In order to
preserve the lawyer's exercise of independent professional judg-
ment on behalf of his clients, Canon 5, and adherence to the
unique ethical requirements of the legal profession, lawyers are
prohibited from practicing law in any form of association in which
a non-lawyer is in a position to control or influence the lawyer's
performance of legal services. EC 3-8.

The Code does not specifically define what constitutes the
practice of law. EC 3-5. While there are many services that may
properly be undertaken by lawyers and non-lawyers alike, especially
in the fields of taxation and tax planning, when such services are
performed by a lawyer who holds himself out as a lawyer, they
constitute the practice of law and the lawyer, in performing them,
is governed by the.Code, ABA 328 (1972); ABA 297 (1961). By offer-
ing "professional services" jointly with the non-lawyer accountant,
the lawyer would be enabling the accountant to hold himself out to his
clients as offering legal services through the affiliated lawyer.

Accordingly, we believe that the proposed professional relationship
between a lawyer and an accountant would violate several provisions
of the Code. Tirst and foremost, the lawyer would be aiding the
accountant in the unauthorized practice of law, in violation of
DR 3-101(A}. ABA 297 (1961).

Second, the lawyer would violate the prohibitions against the
lawyer practicing in affiliation with non-lawyers. DR 3-103(A)
provides: "A lawyer shall not form a partnership with a non-lawyer
if any of the activities of the partnership consist of the practice
of law." Similarly, DR 5-107(C) forbids a lawyer to practice with
or in the form of a professional corporation or association if a
non-lawyer owns any intexest in the firm, is a director or officer,
or otherwise has the right to direct or control the lawyer's
professional judgment.

In addition, while it i1s not the function of this Committee to
address issues of law, we do observe that Judiciary Law § 495 for-
bids a corporation or voluntary association from practicing law
except as specifically authorized by statute. See also, Judiciary
Law 88 478, 484. Generally, conduct that is illegal is also
unethical. See EC 1-5; DR 7-102(A) (8); N.Y. State 328 (1974).
Therefore, it would be unethical for a lawyer to assist a corporation
or voluntary association to practice law in viclation of any statute
or court rule regulating the practice of law. See also, Canon 3,

EC 3-3; EC 3-8; DR 3-101(A); DR 3-103{(a}).
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The first question, therefore, is answered in the negative. That
is, a lawyer cannot, with ethical propriety, enter into a profesésional
relationship with an accountant, who is not a lawyer, if one of the
purposes of that relationship is to provide legal services to clients.
ABA 297 (1961}); Mich. Opinion 124 (1949), 38 Mich. &.B.J. 159 (1959},
indexed in Maru's Digest No. 1298 (1970); Wis. Memorandum Opinion
(June 8, 1971), Wis.B. Bull. 59 (Supp. Dec. 1974), indexed in Maru's
Digest No. 10252 (Supp. 1975); Wis. Memorandum Opinion 8-75, Wis.

B. Bull. 89 (Supp. June 1979), indexed in Maru's Digest No. 13169
(Supp. 1980); Md. Opinion 74-1, indexed in Maru's Digest No. 11240

(Supp. 1980}.

The second question, also, is answered in the negative. DR 3-102
(2) prohibits a lawyer from sharing or splitting legal fees with a
non-lawyer, with exceptions not relevant here.

The third question, too, is answered in the negative. Since the
lawyer and the non-lawyer accountant cannot enter into a professional
relationship if one of the purposes of the relationship is to
provide legal services to clients, it would be improper for the
lawyer and the accountant to share stationery that identifies the
lawyexr, the accountant, and their respective professions. Letter—
heads are a form of public communication, and, as such, are subject
to DR 2-101(A), which provides, in part, that a lawyer shall not
use or disseminate or participate in the preparation of any public
communication containing statements that are deceptive or misleading.
The use of shared stationery, as described here, would be deceptive
and misleading by suggesting to the public and to clients that the
lawyer and the accountant are practicing their respective professions
together rather than independently. Cf. N.Y. State 500 (1978).

For the reasons stated, the questions posed are all answered in
the negative.




