
 
 

NEW YORK STATE BAR ASSOCIATION 
 

Committee on Professional Ethics 
 
 
Opinion 637 - 12/4/92  (16-92, 19-92) Topic:  Letterhead: Former judge; 
   additional  jurisdictions in 
Overrules:  N.Y. State 200 (1971) and  which lawyer is licensed to 
284 (1973) (in part)   practice. 
 
 Digest: Lawyer may list former judicial 

position and jurisdictions in which 
lawyer is licensed to practice on 
letterhead and cards. 

 
  Code: DR 2-101,  2-102, 9-101. 
 
 

QUESTIONS 
 
 (1) May a lawyer's letterhead state the judicial office from which the lawyer 
retired before returning to private practice? 
 
 (2)  Where a lawyer employed by a New York law firm is licensed to practice 
law in another jurisdiction, may that fact be indicated in listing the individual on the firm's 
letterhead or on the individual's professional card? 
 

OPINION 
 

The two questions stated above, each submitted by a different lawyer, prompt 
the Committee to revisit the basic ethical principles that govern professional letterheads. 

 
 Lawyers' letterheads, professional cards, and the like are forms of publicity or 
advertising.  DR 2-102(A) of the Code provides: "A lawyer or law firm may use 
professional cards, professional announcement cards, office signs, letterheads or 
similar professional notices or devices, provided the same do not violate any statute or 
court rule, and are in accordance with DR 2-101…."1  DR 2-101(A) prohibits 

                                                 
1 The Code of Professional Responsibility that became effective in New York in 1970 broadly 

prohibited most forms of advertising by lawyers.  Therefore, the predecessor of DR 2-102(A), 
enacted as part of the 1970 Code, strictly limited the items permitted on a lawyer's letterhead and 
any information not expressly authorized for inclusion on a lawyer's letterhead was prohibited.  
See N.Y. State 200 (1971).  In the landmark decision, Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350 
(1977), the Supreme Court held that advertising by lawyers, like other so-called commercial 
speech, was entitled to First Amendment protection.  Therefore, while states could adopt measures 
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communications that are "false, deceptive, misleading or cast reflection on the legal 
profession as a whole," and DR 2-101(B) prohibits "puffery, self-laudation, claims 
regarding the quality of the lawyers' legal services, or claims that cannot be measured 
or verified."  DR 2-101(C) and DR 2-102(1)-(4) list various types of information that are 
expressly permitted in various forms of lawyer advertising, provided that dissemination 
of the information complies with DR 2-101(A) and (B).  Finally, DR 2-101(D) states:  
 

Advertising and publicity shall be designed to educate the public to an 
awareness of legal needs and to provide information relevant to the 
selection of the most appropriate counsel. Information other than that 
specifically authorized in subdivision (C) of this section that is consistent 
with these purposes may be disseminated providing that it does not violate 
any other provisions of this Rule. 

 
Hence, the Code's list of expressly permitted information is not intended to be exclusive. 
 
 Therefore, the answers to the two questions stated above, and many similar 
ones, turn on whether the disseminated information is false, deceptive, or misleading, 
either inherently or in the circumstances.  N.Y. State 487 (1978); see, e.g., Bates v. 
State Bar, 433 U.S. 350 (1977); von Wiegen v. Committee on Professional Standards, 
63 N.Y.2d 163, 481 N.Y.S.2d 40, 470 N.E.2d 838 (1984).  This Committee does not 
opine on the accuracy, completeness, or verification of statements contained in 
particular communications by lawyers.  A lawyer issuing such communications must 
take care that a statement does not violate of DR 2-101 or any other provision of the 
Code. 
 

Former Judicial Office
 

In the first inquiry, a firm asks whether it may indicate that a lawyer in the law firm 
who is a retired Justice of the Supreme Court is a "Retired Justice of the Supreme 
Court" in connection with listing the individual's name on the firm's letterhead. 
 
 In N.Y. State 200 (1971) and N.Y. State 284 (1973), this Committee stated that a 
law firm's letterhead may not indicate that a lawyer in the firm was formerly a judge.  
These opinions were based on the pre-Bates version of DR 2-102(A), which permitted 
only specified types of information on a lawyer's letterhead.  A lawyer's former judicial 
position was not within the authorized items.  DR 2-101(C)(1) of the current Code, 
however, expressly allows a lawyer to disseminate information as to public offices held 
in publicity materials generally, provided it is not otherwise prohibited under DR 2-
101(A) or (B).  Nothing in the Code prohibits listing a lawyer's prior judicial office, on a 

                                                                                                                                                 
to curb false and misleading advertising by lawyers, states were no longer free to prohibit truthful 
advertising by lawyers.  Following Bates, New York revised the Code's provisions governing 
lawyer advertising in 1978.  See N.Y. State 487 (1978) (discussion of post Bates changes to the 
Code).  DR 2-102(A) of the Code as currently in effect in New York reflects the more permissive 
approach to lawyer advertising that Bates requires.  
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letterhead or elsewhere, in a truthful and nonmisleading manner.  Therefore, we 
overrule N.Y. State 200 and N.Y. State 284 (to the extent it states a lawyer's former 
judicial position cannot be listed on a letterhead). 
 
 We note, however, that if a lawyer is a retired Justice of the Supreme Court of 
New York, the statement "Retired Justice of the Supreme Court," without the 
clarification that the court is the Supreme Court of the State of New York, may be 
"misleading" and thus prohibited under DR 2-101(A). 
 
 DC 9-101(C) states, "A lawyer shall not state or imply that the lawyer is able to 
influence improperly or upon irrelevant grounds any tribunal, legislative body, or public 
official."  We caution that there may be circumstances under which a representation 
regarding a lawyer's former judgeship may lead a client to infer that the lawyer could 
improperly influence a court.  Absent such additional circumstances, however, we 
believe that the mere listing on letterhead of a lawyer's former judicial position would not 
reasonably warrant such an inference. 
 

Admission To Practice in Other Jurisdictions
 
 In the second inquiry, a New York law firm with no out-of-state office includes two 
lawyers who, in addition to being members of the New York bar, are each licensed to 
practice law in another state.2  The firm asks whether membership in another bar may 
be indicated in listing these lawyers on the firm's letterhead and on their business cards 
with a phrase like "Also admitted in  ."3

 
 We conclude that a lawyer who is admitted to practice law in another state may 
indicate this fact on a letterhead or card.  DR 2-101(C)(1) permits the inclusion of "dates 
of admission to any bar" in lawyer publicity.  Even without this provision, there is nothing 
inherently false or misleading in truthfully identifying the jurisdictions in which a lawyer is 
licensed to practice law.  See N.Y. State 434 (1976).  
 
 It is possible, of course, that a prospective client may place undue weight upon a 
lawyer's admission to multiple bars, and that a lawyer with multiple admissions may be 
no more qualified to handle a particular matter, or matters in general, than a lawyer who 
                                                 
2 According to the inquiry, the additional state in which one lawyer is licensed imposes no 

requirement to practice law in the state other than admission to the bar.  The additional state in 
which the other lawyer is licensed requires that a lawyer maintain an office in the state in order to 
practice law there.  Whether the latter restriction is constitutional is a question of law beyond the 
scope of the Committee's jurisdiction.  See Supreme Court of New Hampshire v. Piper, 470 U.S. 
274 (1985); Frazier v. Heebe, 482 U.S. 641 (1987).  

 
3 Unless qualified, listing a lawyer's name on a firm's letterhead is an implicit representation that the 

lawyer is licensed to practice law in the jurisdiction of the home office or the office shown on the 
letterhead.  Therefore, if the firm lists a lawyer who is not licensed to practice law in that 
jurisdiction, it must clearly state the jurisdictional limitations on the lawyer's practice.  DR 2-
102(D); e.g., New York Criminal & Civil Courts Bar Ass'n v. Jacoby, 61 N.Y.2d 130, 136, 472 
N.Y.5.2d 890, 894, 460 N.E.2d 1325 (1984); see N.Y. State 434 (1976).  
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is admitted in only one state.  Similarly, a prospective client may place undue emphasis 
on a lawyer's having been educated in a particular school or having attained a certain 
age.  This does not render otherwise truthful information misleading.4

 
CONCLUSION 

 
For the reasons stated, the two questions posed are answered in the affirmative. 

  
     ________________ 

                                                 
4 We reach this conclusion despite three informal opinions by the American Bar Association 

Committee on Professional Responsibility that hold to the contrary.  ABA Inf. 1037 (1968); ABA 
Inf. 956 (1966); ABA Inf. 821 (1965).  These informal opinions were rendered before Bates and 
the Bates amendments to the Code, at a time when advertising by lawyers was both unlawful and 
unethical.  Their holding was based on the impropriety of advertising by lawyers.  We decline to 
follow these informal opinions.  

 


