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QUESTION 

May an attorney identify a legal assistant as a “Certified Legal Assistant” when 
the assistant has been certified by the National Association of Legal Assistants? 

 
OPINION 

The contents of letterheads, promotional materials, and business cards are 
governed by DR 2-101(A) and DR 2-101(D).  DR 2-101(A) prohibits the dissemination of 
information that is false, deceptive or misleading, and DR 2-101(D) describes the type 
of information that is appropriate to be included in letterheads or promotional materials. 

 
We have previously concluded that DR 2-101(D) permits lawyers to include the 

names of non-lawyer employees on letterhead or other materials “whenever the in-
clusion of such names would not be deceptive and might reasonably be expected to 
supply information relevant to the selection of counsel.”  N.Y. State 500 (1978).  The 
listing of paralegals and their services provides the public with information of the type 
described in DR 2-101(D).  N.Y. State 640 (1992).  Further, a paralegal may use a 
business card that lists the name of the firm, the paralegal’s name, and a designation of 
the paralegal’s non-lawyer status.  N.Y. County 673 (1989).1 

 
                                                 
1 We note also that DR 1-104(A)(2) holds a lawyer responsible for non-lawyer employees 

who violate a disciplinary rule if the lawyer knows or should have known of the incident 
and failed to take remedial action.  Thus, the manner in which a legal assistant is held out 
to the public is the responsibility of the lawyer-employer. 
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In N.Y. State 640, this Committee considered a paralegal’s use of the title “Public 
Benefits Specialist,” and noted that New York has not established a certifying authority 
to prescribe rules regarding when a lawyer may hold himself or herself out as a special-
ist.2  We concluded that there was no authority for use of a “specialist” designation by a 
lawyer or a paralegal, and any such use would be misleading.  N.Y. State 640 (1992); 
Nassau County Opinion 96-11 (1996); DR 2-101(A)  (prohibiting lawyer’s dissemination 
of misleading communication); cf. DR 3-101 (prohibiting attorney from aiding in 
unauthorized practice of law). 

 
The present inquiry is distinguishable from that at issue in N.Y. State 640 since it 

involves the phrase “Certified Legal Assistant” rather than a claim of specialization in a 
particular area.  We also note that in Peel v. Attorney Registration and Disciplinary 
Commission, 496 U.S. 91 (1990), the Supreme Court held that an attorney has a 
constitutional right under the commercial free speech doctrine to advertise certification 
as a specialist, subject to any disclaimer required by the state to make the claim of 
specialization not misleading.  The Court found that the standards for certification set 
forth by the National Board of Trial Advocacy were “objectively clear” and not mislead-
ing.  Id. at 102.  Whatever effect Peel may have on DR 2-105(B)’s limitation on an at-
torney’s use of the term “specialist,” 3 we conclude that an attorney may include on 

                                                 
2  The use of the term “specialist” by lawyers is governed by DR 2-105(B), which provides: 

A lawyer who is certified as a specialist in a particular area of law or law 
practice by the authority having jurisdiction under the laws of this state 
over the subject of specialization by the lawyers may hold himself or 
herself out as a specialist, but only in accordance with the rules 
prescribed by that authority. 

 New York has not conferred jurisdiction upon any authority to certify lawyers as specialists 
as provided in DR 2-105(B). 

3 The New York State Bar Association’s House of Delegates has recently proposed an 
amendment to DR 2-105(B) that would allow a lawyer to state that he or she has been 
certified as a specialist under certain enumerated conditions. The proposed amendment 
to DR 2-105(D) provides: 

A lawyer may state that the lawyer has been recognized or certified as a specialist 
only as follows: 

1. A lawyer who is certified as a specialist in a particular area of law 
or law practice by a private organization approved for that 
purpose by the American Bar Association or any of the 
departments of the Appellate Division may state the fact of 
certification if, in conjunction therewith, the certifying 
organization is identified and the following statement is 
prominently made:  “The [name of the private certifying 
organization] is not affiliated with any governmental authority.  
Certification is not a requirement for the practice of law in the 
State of New York and does not necessarily indicate greater 
competence than other attorneys experienced in this field of law. 

(continued...) 
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letterhead and other materials the identification of a non-legal employee as a “Certified 
Legal Assistant” provided that term is accompanied by the statement that the 
certification is afforded by the National Association of Legal Assistants (“NALA”), and 
provided further that the attorney has satisfied himself or herself that NALA is a bona 
fide organization that provides such certification to all who meet objective and consis-
tently applied standards relevant to the work of legal assistants.  Id. 

 
If such conditions are satisfied, use of the certification will not be misleading, and 

therefore will not violate DR 2-101(A) or DR 1-104(A)(2). 
 

CONCLUSION 
 
The question is answered in the affirmative, subject to the conditions set forth 

above. 
 
    ________________ 

                                                 
(...continued) 

2. A lawyer who is certified as a specialist in a particular area of law 
or law practice by the authority having jurisdiction over 
specialization under the laws of another state or territory may 
state the fact of certification if, in conjunction therewith, the 
certifying state or territory is identified and the following 
statement is prominently made:  “Certification granted by the 
[identity state or territory] is not recognized by any governmental 
authority within the State of New York.  Certification is not a 
requirement for the practice of law in the State of New York and 
does not necessarily indicate greater competence than other 
attorneys experienced in this field of law. 

This proposed amendment has not yet been acted upon by the Appellate Division of the 
New York State Supreme Court. 


