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QUESTION 
 
 May a lawyer utilize a domestic relations retainer agreement which includes the 
provisions discussed below by which the client consents in advance that certain 
specified grounds, including nonpayment, will permit the lawyer to withdraw from the 
representation? 
 

OPINION 
 

1.  Background: Proposed Retainer Agreement   
 
 Part 1400 of the Rules of the Appellate Division expressly requires any attorney 
representing a party in a domestic relations matter to “execute a written agreement with 
the client setting forth in plain language the terms of compensation and the nature of the 
services to be rendered.” 22 NYCRR §1400.3.  The same rule expressly requires the 
agreement to set forth “under what circumstances the attorney might seek to withdraw 
from the case for nonpayment of fees.”  It does not require the attorney to identify other 
possible grounds for withdrawal, nor does it specify the precise language to be included 
in the retainer agreement. 
 
 The inquirer proposes to utilize a domestic relations retainer agreement which 
includes the language quoted below.   
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 1. The client shall not bring legal action, conduct a defense or assert a 
position in litigation or take steps merely for the purpose of harassing or 
maliciously injuring any person or entity.  The client shall not persist in a 
course of action or conduct which is illegal, criminal or fraudulent or use or 
attempt to use the Law Firm’s services to perpetrate a crime or fraud.  The 
client acknowledges and agrees that such conduct shall be good cause for 
the law firm to withdraw its representation and the client hereby consents 
that the law firm may so withdraw under such circumstances upon notice 
to the client. 

 
 2. The client also agrees to follow all instructions and advice which 

bear upon ethical, strategic or tactical considerations or matters made 
after discussion and agreement with the Law Firm.  In the event that the 
client fails or refuses to follow such advice or instructions of the firm in any 
respect and/or engages in other conduct which renders it unreasonably 
difficult for the firm to carry out employment for the client effectively, the 
client acknowledges and agrees that such failure, refusal and/or conduct 
shall be good cause for the Law Firm to withdraw its representation.  The 
client reserves the right to present any defenses to said withdrawal of the 
Law Firm from representation upon these grounds. 

 
 3. While no expert shall be retained without the client’s prior approval, 

if the client refuses or fails to engage the experts recommended by the 
Law Firm, the client acknowledges and agrees that such refusal or failure 
would represent a serious conflict within the attorney client relationship 
and would render it unreasonably difficult, if not impossible, for the law 
firm to carry out employment effectively and would therefore be good 
cause for the Law Firm to withdraw its representation.  The client reserves 
the right to present any defenses to said withdrawal. 

 
 4. In the event that any bill remains unpaid beyond such 30 day 

period, or the client fails or refuses to execute an Amendment to the 
Retainer Agreement, setting forth a rate change, the client agrees that 
such conduct shall be a deliberate disregard of this agreement and the 
obligation to the law firm as to expenses and fees.  The Client agrees that 
the firm may cease or suspend any work or services with respect to the 
client’s matter, during the preparation and pendency of the motion to 
withdraw, and may withdraw its representation, at the option of the firm 
upon notice to the client as long as to do so is without foreseeable 
prejudice to the client’s rights. ...  Should the firm so elect to withdraw its 
representation under such circumstances, the client hereby agrees that 
such account delinquency shall be good cause and grounds for such 
withdrawal.  The client reserves the right to present any defenses to such 
withdrawal. 
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2.  General principles 
 
 Two general principles govern our analysis.   
 
 The first is that the retainer agreement may not authorize the attorney to 
withdraw from the representation under circumstances in which withdrawal would be 
impermissible under DR 2-110 of the Code of Professional Responsibility.  DR 2-110 
contains express provisions regarding withdrawal from employment by a lawyer.  DR 
2-110(B) sets forth conditions under which a lawyer must seek to withdraw from the 
representation, while DR 2-110(C) sets forth conditions under which it is permissible for 
a lawyer to do so.  Except as required or permitted by DR 2-110, a lawyer may not 
terminate an ongoing lawyer-client relationship.  Even where grounds for withdrawal are 
present, a lawyer engaged in a proceeding before a tribunal must obtain the tribunal’s 
permission before withdrawing if its rules so require.  DR 2-110(A)(1).  Furthermore, the 
lawyer may not terminate the representation until the lawyer has taken steps to the 
extent reasonably practicable to avoid any foreseeable prejudice to the rights of the 
client.  Those steps should include giving due notice to the client, allowing the time for 
employment of other counsel, delivering to the client all papers and property to which 
the client is entitled and complying with applicable laws and rules.  DR-2-110(A)(2).  
 
 DR 2-110 does not authorize a lawyer to enter into, or act in reliance on, a 
retainer agreement which purports to set forth conditions for terminating the 
representation that would not otherwise justify withdrawal under DR 2-110.  It is 
axiomatic that a lawyer may not enter into an agreement with a client in which the client 
expressly authorizes or permits the lawyer to violate a Disciplinary Rule.  DR 
1-102(A)(1) expressly states that a lawyer or law firm shall not violate a Disciplinary 
Rule.  There is no general exception in the Code authorizing a lawyer to violate a 
disciplinary rule pursuant to the client’s consent or agreement.  Further, although DR 
2-110(C)(5) specifically permits withdrawal if the “client knowingly and freely assents to 
termination of the employment,”  it does not authorize an agreement in advance by 
which the client assents to termination upon some future occurrence that is unrelated to 
achieving the objectives of the representation.  For assent to be made “knowingly,” it 
must be made with knowledge and understanding of all the facts and circumstances at 
the time of the termination of the employment. 
 
 The second general principle is that the retainer agreement may not mislead the 
client with regard to the attorney’s obligations, including the obligation to continue as 
counsel in the absence of a permissible ground for withdrawing from the representation.  
As this Committee said in N.Y. State 599 (1989), which concluded that a retainer 
agreement may not properly include a nonrefundable retainer provision, “such a 
provision would be improper in agreements with a client of limited education or 
experience, or with any client who for any reason is unlikely to have an adequate 
understanding of the circumstances ... that might entitle the client to [object to the 
lawyer’s withdrawal]....  The essence of the matter is clarity - clarity that will assure the 
client’s full understanding....” 
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 Needless to say, nothing in Part 1400 of the Rules of the Appellate Division 
purports to authorize an attorney representing a party in a domestic relations matter to 
enter into a retainer agreement that contravenes DR 2-110 or is misleading, or 
otherwise to contravene provisions of the Code of Professional Responsibility.  Thus, 
provisions of a retainer agreement referring to the conditions under which a lawyer shall 
or may withdraw from the representation must accord with DR 2-110 and do so in a 
manner that is understandable and not misleading to the client.  Further, no matter what 
any retainer agreement may provide, a lawyer may not withdraw from representing a 
client unless under DR 2-110 he has proper grounds for withdrawing, obtains any 
required permission from a tribunal and takes appropriate steps to avoid foreseeable 
prejudice to the rights of the client.  
 
3.  Analysis of the Proposed Retainer Agreement   
 
 Overall, the proposed agreement is misleading in several respects.  First, it is 
misleading to the client when it states that the enumerated circumstances “shall be 
good cause for ... withdrawal.”   This implies to the client that the lawyer has an absolute 
right, and perhaps even a duty, to withdraw under any of these circumstances.  The 
agreement would be less confusing if it utilized language to the effect that the 
enumerated circumstances “may be good cause for withdrawal.”  
 
 
 Additionally, the agreement would tend to mislead the client concerning the 
limitations imposed on the ability of the lawyer to withdraw.  As discussed above, DR 
2-110 forbids a lawyer from withdrawing until the lawyer has obtained the consent of the 
tribunal, if required, and taken appropriate steps to avoid foreseeable prejudice to the 
rights of the client.  The agreement makes no express reference to these requirements1 
as it must in order to avoid misleadingly implying that a lawyer may terminate the 
representation without complying with them. 
 
 The reference in paragraphs 2, 3 and 4 to “defenses to withdraw” is also 
somewhat confusing.  The agreement by this language apparently contemplates 
objections which might be raised by the client before any tribunal whose consent may 
be required.  It is not clear how any such “defenses” could be raised if the consent of a 
tribunal is not required or sought by the lawyer.  In that event, if the lawyer’s withdrawal 
is not proper, the client may complain to the appropriate grievance committee, but that 
would not constitute a “defense,” and a grievance committee has no jurisdiction to undo 
a withdrawal.  
 
 In addition, as discussed below, problems are raised by individual provisions. 
 
 Paragraph 1 
 
                                                           
 1  Only quoted paragraph 4 minimally alludes to obtaining the consent of the tribunal by referring 
to “the motion to withdraw.”  It also states that the lawyer may withdraw for nonpayment (but not for other 
reasons) only “as long as to do so is without foreseeable prejudice to the client’s rights.”   
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 The circumstances identified in quoted paragraph 1 would generally provide 
permissible, if not mandatory, grounds for the lawyer to seek to withdraw from the 
representation.  The client conduct described in the quoted paragraph would implicate 
one or more of the following provisions: DR 2-110(B)(1), which requires a lawyer to 
withdraw from employment if “the client is bringing the legal action, conducting the 
defense, or asserting a position in the litigation, or is otherwise having steps taken, 
merely for the purpose of harassing or maliciously injuring any person;” DR 
2-110(C)(1)(c), which permits the lawyer to withdraw if the client “[i]nsists that the lawyer 
pursue a course of conduct which is illegal”; DR 2-110(C)(1)(b), which permits a lawyer 
to withdraw if the client “[p]ersists in a course of action involving the lawyer’s services 
that the lawyer reasonably believes is criminal or fraudulent”; and DR 2-110(C)(1)(g), 
which permits the lawyer to withdraw if the client “[h]as used the lawyer’s services to 
perpetrate a crime or fraud.”   
 
 This provision is nevertheless improper, however, insofar as it refers to the 
client’s “consent[] that the law firm may so withdraw under such circumstances upon 
notice to the client.”  As noted above, the lawyer may not withdraw under DR 2-110 if 
the tribunal’s permission is required and has not been obtained or if necessary steps 
have not been taken to avoid prejudice to the client.  To the extent that the provision 
purports to allow the lawyer to withdraw without obtaining the tribunal’s permission or 
averting prejudice, it contravenes DR 2-110.  Even if the agreement is not intended to 
have this meaning, the reference to the client’s express consent to the lawyer’s 
withdrawal implies that the client has no right to object to the withdrawal even on the 
grounds that it would be prejudicial to the client. Because that language misleads the 
client about the client’s rights, it is not proper for the lawyer to include such language in 
a retainer agreement.  
 
 Paragraphs 2 and 3 
 
 Quoted paragraphs 2 and 3 would permit the lawyer to withdraw from the 
representation if the client fails to follow all instructions and advice of the firm “which 
bear upon ethical, strategic or tactical considerations or matters” (quoted paragraph 2), 
or fails to approve and engage the expert recommended by the firm (quoted paragraph 
3).  This paragraph purports to describe circumstances under which the client’s conduct 
would, in the language of  DR 2-110(C)(1)(d), “ render[] it unreasonably difficult for the 
lawyer to carry out employment effectively,” and therefore permit the lawyer to withdraw 
from the representation.  However, this provision is misleading, because it is not 
invariably the case that a client’s failure to approve the expert recommended by counsel 
and to follow all other advice of counsel bearing upon ethical, strategic or tactical 
considerations will “render[] it unreasonably difficult for the lawyer to carry out 
employment effectively.”  At times, it may be possible for the lawyer to represent the 
client effectively notwithstanding the client’s rejection of the lawyer’s advice.    
 
 Furthermore, at times the Code may require the lawyer to accede to the client’s 
decisions concerning the representation.  EC 7-7 and EC 7-8 are the relevant 
provisions.  EC 7-7 provides: 
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In certain areas of legal representation not affecting the merits of the 
cause or substantially prejudicing the rights of a client, a lawyer is entitled 
to make decisions.  But otherwise the authority to make decisions is 
exclusively that of the client and, if made within the framework of the law, 
such decisions are binding on the lawyer.... 

 
EC 7-8 provides:   
 

... In the final analysis, however, the lawyer should always remember that 
the decision whether to forego legally available objectives or methods 
because of non-legal factors is ultimately for the client and not for the 
lawyer.  In the event that the client in a non-adjudicatory matter insists 
upon a course of conduct that is contrary to the judgment and advice of 
the lawyer but not prohibited by Disciplinary Rules, the lawyer may 
withdraw from the employment. 

 
The quoted paragraphs 3 and 4 contravene these provisions to the extent that the 
lawyer might read them to compel the client to accept the lawyer’s advice with respect 
to decisions that, under the Code, are for the client to make.  Even if the quoted 
paragraphs might be interpreted more narrowly, they are, in the very least, misleading 
to the client concerning which decisions are ultimately for the lawyer and which may be 
made by the client. 

 
 Paragraph 4 
 
 The quoted paragraph 4 is improper, first, because it would permit the lawyer to 
terminate the representation upon the client’s “failure to pay a bill within 30 days” 
without regard to whether the client’s nonpayment was deliberate.   This paragraph is 
apparently meant to refer to DR 2-110(C)(1)(f), but the disciplinary rule permits a lawyer 
to withdraw only if the client “[d]eliberately disregards an agreement or obligation to the 
lawyer as to expenses or fees.”  As the Committee stated in N.Y. State 440 (1976), 
 

DR 2-110(C)(1)(f) also provides for withdrawal by a lawyer if his client 
“deliberately disregards an agreement or obligation to the lawyer as to 
expenses or fees.”  The key word is “deliberately.” “Mere failure to pay an 
agreed fee, which is not deliberate, is not a ground for requesting such 
permission (to withdraw).” N.Y. State 212 (1971); N.Y. State 187 (1971). 

 
See also N.Y. 598 (1988) (discussing when a failure to pay a legal fee is “deliberate”).  
To the extent that the quoted paragraph 4 is meant to authorize the lawyer to terminate 
the relationship for nonpayments that are not deliberate, this provision contravenes DR 
2-110.  In the very least, the provision is misleading insofar as it suggests to the client 
that the lawyer may withdraw where the client’s failure to pay a bill was unavoidable or 
unintentional, not deliberate.  
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 Additionally, the quoted paragraph 4 is improper insofar as it obligates the client 
“to execute an Amendment to the Retainer Agreement, setting forth a rate change,”  
apparently at any time the lawyer demands regardless of the amount of the rate 
change, and authorizes the lawyer to terminate the representation “if the client fails or 
refuses ” to do so.  Under DR 2-106, any amended fee agreement, like an initial fee 
agreement, must be reasonable and not excessive; further, a lawyer may not use the 
threat of withdrawal to coerce a fee increase after the representation has commenced.  
See, e.g., McConwell v. FMG of Kansas City, Inc., 861 P.2d 830, 843 (Kan. Ct. App. 
1993).  Where a prior fee agreement is modified, its reasonableness and fairness have 
generally been closely scrutinized.  See, e.g., Anderson v. Sconza , 534 N.E.2d 445, 
448 (Ill. App. 1989); Chicago Op. 93-1; ABA/BNA Lawyers’ Manual on Professional 
Conduct 41:112 & 41:313.  Although an initial retainer agreement might reasonably 
provide for periodic increases in the lawyer’s hourly fee where the representation is 
expected to be long-term, the quoted paragraph does not do so, but purports to obtain 
the client’s consent to whatever rate change the lawyer proposes without specifying 
when rate changes will be made or how they will be determined.  This provision is 
misleading, if not entirely improper, insofar as it purports to authorize the lawyer to 
terminate the representation because of the client’s refusal to accept any rate change, 
however unreasonable or coercive, in the middle of the representation.2 

 
CONCLUSION 

 
 For the reasons stated, the question posed is answered in the negative. 
 
 
(5-99) 

                                                           
 2 The inquirer raises an additional concern that the proposed agreement requires written notice 
from the client to initiate a fee arbitration proceeding or to cancel the agreement, even though neither Part 
136 of the Rules of the Chief Administrator nor Part 1400 of the Rules of the Appellate Division requires 
such notice to be in writing.  Although this Committee does not generally construe court rules outside of 
the Code of Professional Responsibility, if the requirement of written notice contravenes such rules, as it 
appears to do, a lawyer’s use of an agreement containing that requirement constitutes a violation of DR 
7-106(A), which provides, “A lawyer shall not disregard ... a standing rule of a tribunal . ...”  


