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Topic:  Conflicts of interest, former clients 
 
Digest:  A lawyer formerly employed by a Legal Aid Society office would not have a conflict in 

representing a client in a matter adverse to a party who had been represented by other 
lawyers in that office at that time unless the lawyer, while at Legal Aid, acquired 
confidential information that was material to the new matter and the matters were 
substantially related. 

 
Rules: 1.0(h), 1.6(a), 1.9(b)-(c) 

FACTS: 

1. The inquirer was employed by the Legal Aid Society of her county for a number of years, 
representing clients in Family Court.  She left employment at Legal Aid and practiced in another 
area of the law and now is representing clients in the same Family Court in private practice (not 
as an employee of the Legal Aid Society).  She inquires whether she has a conflict in representing 
clients adverse to a party that was represented in Family Court by another Legal Aid Society lawyer 
during the time she was employed by the Society. 

QUESTION 

2. Does a lawyer formerly employed by the Legal Aid Society have a conflict of interest in 
appearing in Family Court adverse to a party who was represented by a different Legal Aid Society 
lawyer during the time that the inquiring lawyer was employed by the Society? 

OPINION 

3. This inquiry is governed by Rule 1.9 of the New York Rules of Professional Conduct (the 
“Rules”), and in particular by Rule 1.9(b), which provides: 

Unless the former client gives informed consent, confirmed in 
writing, a lawyer shall not knowingly represent a person in the same 
or a substantially related matter in which a firm with which the 
lawyer formerly was associated had previously represented a client:  
(1) whose interests are materially adverse to that person; and (2) 
about whom the lawyer had acquired information protected by 
Rules 1.6 or paragraph (c) of this Rule that is material to the matter. 
[Emphasis added.]  
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4. The Rules define the term “firm” to include a Legal Aid Society office.  See Rule 1.0(h) 
(defining “firm” to include “lawyers in a law partnership, professional corporation, sole 
proprietorship or other association authorized to practice law” and “lawyers employed in a 
qualified legal assistance organization”).  Paragraph (c) of  Rule 1.9, also referred to in the excerpt 
quoted above, bars a lawyer who formerly represented a client, or whose law firm formerly 
represented a client, from using confidential information of the client protected by Rule 1.6 adverse 
to the former client or revealing such information in most circumstances. 

5. Rule 1.6(a) provides that a “lawyer shall not reveal confidential information. . . or use such 
information to the disadvantage of a client” unless certain requirements are met. “‘Confidential 
information’ consists of information gained during or relating to the representation of a client, 
whatever its source, that is (a) protected by the attorney-client privilege, (b) likely to be 
embarrassing or detrimental to the client if disclosed, or (c) information that the client has 
requested be kept confidential.”   

6. Under Rule 1.9(b), a lawyer who did not herself represent a client of the Legal Aid Society 
would have a conflict in representing someone “materially adverse” to that former Legal Aid 
Society client only if the lawyer had “acquired” confidential information that was “material” to 
the new matter and if the matters were “substantially related.”  Comment [3] to Rule 1.9 explains 
that “[m]atters are substantially related for purposes of this Rule if they involve the same 
transaction or legal dispute or if, under the circumstances, a reasonable lawyer would conclude 
that there is otherwise a substantial risk that confidential factual information that would normally 
have been obtained in the prior representation would materially advance the client’s position in 
the subsequent matter.” We are unable to determine whether the two matters in question here are 
substantially related. But even if the matters were substantially related, if the lawyer did not acquire 
material confidential information about the former matter on which other Legal Aid Society 
lawyers worked (but on which the inquirer personally did not work), then the lawyer would have 
no conflict appearing adverse to the former Legal Aid Society client. 

CONCLUSION 

7. A lawyer formerly employed by a Legal Aid Society office would not have a conflict in 
representing a client in a matter adverse to a party who had been represented by other lawyers in 
that office at that time unless the lawyer, while at Legal Aid, acquired confidential information 
that was material to the new matter and the matters were substantially related. 
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