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New York State Bar Association
Committee on Professional Ethics

Opinion 1273 (08/28/2024)

Topic: Referral of real estate matters to lawyer from real estate broker who is also employed by
lawyer as an associate

Digest: A lawyer may accept real estate clients referred by an associate in the lawyer’s firm who
is also a licensed real estate broker, provided the lawyer does not share legal fees or real
estate commissions with the broker/associate and the lawyer obtains the client’s
informed consent, confirmed in writing.

Rules: 1.0(j), 1.7(a) and (b)
FACTS:

1. The inquirer has an associate who is also a real estate broker. The broker/associate would
like to refer her real estate clients to the inquirer for legal representation in real estate matters and
the inquirer would like to accept those referrals. The inquirer would not pay the broker/associate
a referral fee for any matter in which the broker/associate was working as a realtor, and the
inquirer would not receive any portion of any real estate commissions that the client paid to the
broker/associate.

2. The inquirer states that referrals from the broker/associate would represent only a small
part of the inquirer’s law practice revenue and that clients would be advised of the
employer/employee affiliation between the inquirer and the broker/associate.

QUESTIONS:

3. May the inquirer accept real estate clients referred to him by the broker/associate for legal
representation in matters in which she is serving as a realtor?

OPINION:

4. In New York, a lawyer may not serve as both a realtor and a lawyer in the same real
estate transaction. As the Committee wrote in N.Y. State 1043 (2015), “we have long and
consistently stated that a lawyer may not act as a lawyer and a broker in the same real estate
transaction, with or without client consent, and whether or not the lawyer charges for legal
services.” Opinion 1043 explained that “where the lawyer acts as both broker and a lawyer in the
same transaction, ‘the broker’s personal and financial interest in closing the transaction interferes
with the lawyer’s ability to render independent legal advice with respect to the transaction
consistent with the principles now embodied in Rule of Professional Conduct 1.7(a) . ...”” See
also N.Y. State 1015 (2014); N.Y. State 916 (2012); and N.Y. State 933 (2012).



5. In N.Y. State 1237 (2022), where a lawyer who owned a real estate company planned to
split the brokerage commission earned on a real estate transaction with the real estate agent, we
reaffirmed our view that a lawyer may not act as a lawyer and a broker in the same real estate
transaction. In Opinion 1237 we wrote: “Our opinions have consistently concluded that a
conflict arises when a lawyer acts as a lawyer and a broker in the same real estate transaction.
They have also concluded that such conflicts are per se non-waivable” because of the inherent
tension between a lawyer’s duty to render independent advice to the client, on one hand, and the
lawyer’s personal interest receiving a broker’s fee, which is earned only upon closing of the
transaction, on the other hand. That tension renders the conflict unwaivable (i.e., non-
consentable). See N.Y. State 1237 (2022), P 8. Thus, returning to the present inquiry, neither the
inquirer nor the broker/associate could act as both lawyer and broker on any matter referred to
the inquirer by the broker/associate.

6. Referrals from real estate brokers to lawyers are not barred in all situations, however. For
example, in N.Y. State 1208 (2020), this Committee opined that a lawyer was permitted to
receive referrals from her paralegal who was also a licensed real estate broker, where the lawyer
made full disclosure of her (the lawyer’s) personal interest conflict to the client and obtained the
client’s informed consent, confirmed in writing, as required by Rule 1.7(b).  Opinion 1208
noted that the ethical concerns in prior opinions “primarily derived from the separate and
independent financial interest of the lawyer/broker arising from compensation for the non-legal
service.” Opinion 1208 observed that “[t]his rationale applies as long as the lawyer has a
financial interest in the real estate broker’s commission whether or not the lawyer is acting as a
broker.” N.Y. State 1208 P 6 (citing N.Y. State 1043). In Opinion 1208, the Committee
determined that the lawyer “had no financial interest in the broker’s commission,” and therefore,
the per se non-waivable conflict that was present in N.Y. State 916 and N.Y. State 1043 because
of the lawyer’s interest in the broker’s commission in those situations was not triggered. But
Opinion 1208 advised lawyers to be mindful about maintaining professional independence even
if they had no interest in the broker’s commission, and cautioned the lawyer not to permit the
paralegal to “direct or regulate any advice rendered to the referred real estate client.” N.Y. State
1208 P 11.

7. Here, the inquirer asks whether an associate who is also a real estate broker may refer
real estate matters in which the associate is acting as a realtor but not as a lawyer. The inquirer
would obtain informed client consent from the affected clients, would not allow the
broker/associate to participate in the legal work on real estate matters the associate referred to the
lawyer, and would not share real estate commissions or legal fees with the broker/associate in
referred matters. The inquirer believes that referrals from the broker/associate are unlikely to
constitute a significant portion of the inquirer’s law practice or to generate significant income.

8. The test for determining whether the conflict is consentable turns on the significance of
the likely brokerage revenue to the lawyer and whether such revenue will affect the lawyer’s
independent professional judgment. As we noted in Opinion 1208, “a disabling personal
financial conflict of interest is likely to arise if the paralegal refers enough matters to the inquirer
that those referrals, in the aggregate, constitute a significant portion of the fees earned in the
inquirer’s practice as a whole.” N.Y. State 1208 8. Rule 1.7(a)(2) of the New York Rules of
Professional Conduct (the “Rules”) provides that (absent a client’s informed consent, confirmed
in writing) a lawyer should not represent a client if a reasonable lawyer would conclude that
“there is a significant risk that the lawyer’s professional judgment on behalf of a client will be
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adversely affected by the lawyer’s own financial, business, property or other personal interests.”
If there is such a personal interest conflict, Rule 1.7(b) provides that the lawyer may nonetheless
represent the client in the transaction if the lawyer “reasonably believes that the lawyer will be
able to provide competent and diligent representation,” the representation is not prohibited by
law, and the client “gives informed consent, confirmed in writing.” Rule 1.7(b)(1), (2) and (4).

0. Rule 1.0(j) defines “informed consent” as follows:

“Informed consent” denotes the agreement by a person to a proposed course of
conduct after the lawyer has communicated information adequate for the person
to make an informed decision, and after the lawyer has adequately explained to
the person the material risks of the proposed course of conduct and reasonably
available alternatives.”

See also Rule 1.0, Comment [6] (explaining “informed consent”).
10. Comment [18] to Rule 1.7 elaborates on “informed consent” by stating:

Informed consent requires that each affected client be aware of the
relevant circumstances, including the material and reasonably foreseeable ways
that the conflict could adversely affect the interests of that client. Informed
consent also requires that the client be given the opportunity to obtain other
counsel if the client so desires. See Rule 1.0(j). The information that a lawyer is
required to communicate to a client depends on the nature of the conflict and the
nature of the risks involved, and a lawyer should take into account the
sophistication of the client in explaining the potential adverse consequences of the
conflict. . . .

11. We conclude that the conflict of interest arising from the broker/associate’s referral of a
matter to the inquirer is consentable under these circumstances, and thus Rule 1.7 permits the
conflict to be waived by the client if the lawyer obtains the client’s informed consent, confirmed
in writing, per Rule 1.7(b)(4).

CONCLUSION:

12. A lawyer may accept real estate clients referred by an associate in the lawyer’s firm who
is also a licensed real estate broker, provided the lawyer does not share legal fees or real estate
commissions with the broker/associate and the lawyer obtains the client’s informed consent,
confirmed in writing.
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