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QUESTION 
 

 May lawyers comply with the mandatory record-retention provisions of the 
Code by storing records in the form of computer-generated images or by other 
electronic means? 
 

OPINION 
 
 Canon 9 of the New York Lawyer’s Code of Professional Responsibility 
contains, in DR 9-102(D), mandatory record-retention requirements applicable to all 
members of the New York bar.  Retainer agreements, bills to clients, bank 
statements, and records of transactions in escrow accounts are among the 
categories of records that the Code requires be maintained “for seven years after the 
events which they record.”  In addition, DR 9-102(H) provides that all such records 
must be “located, or made available at the principal New York State office of the 
lawyers subject hereto” for production in connection with disciplinary proceedings. 
 
 With the increasing computerization of the law office, and the recent 
development of electronic imaging and storage technology, the question naturally 
arises as to whether New York lawyers are required, as an ethical matter, to retain 
records in original, hard-copy form for the seven-year period provided in the Code, 
or whether the Code permits record retention by more technologically advanced 
means.  We take it that the possibly higher cost of creating records in the form of (or 
transferring existing records to) computer images may be more than offset by the 
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savings in storage costs attributable to dramatically reducing the volume of the 
retained records. 
 
 Our review of the pertinent Disciplinary Rule persuades us that the Code 
permits some records to be maintained in the form of computer images, while other 
records must, as the Code is now written, be retained in their original, hard-copy 
form.  We note that DR 9-102(D)(3)-(7) refer explicitly to “copies” of the documents 
referred to in those subsections (e.g., retainer and compensation agreements, 
statements to clients or others showing disbursements of funds, bills to clients), 
while DR 9-102(D)(8) refers not to “copies” but explicitly to: “all checkbooks and 
checkstubs, bank statements, prenumbered canceled checks and duplicate deposit 
slips....”  We conclude that the items referred to in DR 9-102(D)(8) must be retained 
in just the form described by the Code; that is, the actual checkbooks, checkstubs, 
bank statements and the other documents referred to in that subsection must be 
retained as is, in paper form, for the seven-year period prescribed by that Rule. 
 
 We also conclude, however, that those documents for which the Rule 
explicitly permits “copies” to be retained may be stored in the form of computer 
images.  In reaching this conclusion, we have relied upon our understanding that the 
computer images are stored electronically as images on storage media (such as CD-
ROMs) that are “read-only” and therefore are not any more likely to be altered or 
destroyed inadvertently than the paper copies they replace, and that when such 
images are ultimately printed onto paper they produce an accurate reproduction of 
the original document.  We also understand that techniques are now commercially 
available under which electronic data can be recorded and stored on optical disks in 
a manner that the information cannot be modified or removed from the disk without 
detection.  R. Raysman and P. Brown, “The New Technology for Storing Business 
Records,” N.Y.L.J. at 3 (Aug. 9, 1994).  We note that the staff of the Securities and 
Exchange Commission (“SEC”) has recently relied upon such a system to conclude 
that storage on optical disks was acceptable to satisfy the records-retention 
requirements imposed upon investment advisers under SEC rules. See 1995 SEC 
No-Act. LEXIS 684, Oppenheimer Management Corporation, August 28, 1995. 
 
 We recognize, of course, that any electronic storage technique is subject to 
abuse, and that the stored electronic data is susceptible of being transferred from an 
unalterable format to a readily manipulable one so that without inspection of the 
original disk itself there can be no assurance that a paper purportedly printed out 
from such a disk does not reflect an alteration.  Paper copies retained as such are 
also susceptible of being intentionally altered, however, by the use of a photocopier - 
or in a more technologically sophisticated manner by transferring the paper 
document (even one that has been retained for years in that form) to a computer file 
by means of an electronic scanner, altering it, and then printing it back out onto 
paper before producing it in connection with a disciplinary proceeding.  In short, the 
various different means of record storage do not by themselves appear to affect the 
potential for fraud in a material way. 
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 The importance of the Code’s record retention requirements, and associated 
provisions assuring that such records will be readily available to authorities, cannot 
be over-emphasized.  Before any lawyer determines to change the form in which 
such records are maintained, the lawyer must make certain that the new storage 
means to be used safeguards the records from inadvertent destruction or alteration 
at least as effectively as the traditional paper record, and that the new technique will 
permit the prompt production of accurate, unaltered copies upon request pursuant to 
DR 9-102(H).  Moreover, any lawyer who chooses to transfer existing paper records 
to computer images must insure that all required copies are in fact transferred before 
any paper records are disposed of; the lawyer who fails to do so acts at the peril of 
engaging in spoliation, and will be at risk to suffer the severe consequences of such 
conduct. DR 9-102(I) (failure to maintain and produce records as specified by 
disciplinary rules subjects lawyer to discipline). 
 
 Finally, DR 9-102(D)(1), (2) and the text following (8) require the maintenance 
of records in any bank accounts involved in the lawyer’s practice, of all financial 
transactions in “books of account” kept in the regular course of business, and of 
other similar records.  We do not believe that anything in those Code provisions 
requires that such records be made in the first instance on paper as distinguished 
from in the form of electronic data entry.  Consequently, we conclude that any such 
records that are created in electronic form may be retained in that form.  Records 
described by these provisions that are created by entries on paper books of account, 
ledgers, or other such tangible items, however, should be retained in their original 
form. 
 

CONCLUSION 
 

 Records required to be maintained by the Code in the form of “copies” may 
be stored by reliable electronic means, as noted above, and records that are initially 
created by electronic means may be retained in that form, but other records that are 
specifically described by the Code must be retained in their original format. 
 
     _______________ 
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